Nordplus Junior projekto „Sustainable life with digital solutions“ dalyvių susitikimas Jamsa Lukio mokykloje Suomijoje

Sausio 19-24 dienomis Nemenčinės Gedimino gimnazijos dešimtokai kartu su anglų kalbos mokytojomis Inga Stankevičiene ir Justina Zacharevič vyko į Jamsa Lukio mokyklą Suomijoje, kur vyko  Nordplus Junior projekto „Sustainable life with digital solutions“ klasių mainų savaitė. Pagrindinė projekto idėja – technologijos, inovacijos, jų įtaka aplinkai ir kasdieniam gyvenimui. Mokiniai kūrė, bendravo, bendradarbiavo ir mokėsi vieni iš kitų.

Susitikimo metu Jamsa Lukio mokyklos šeimininkai plačiai atvėrė savo mokyklos duris ir aprodė, kaip vyksta jų mokymasis, papasakojo apie Suomijos švietimo sistemą.  Projekto veiklos vyko ir už mokyklos ribų. Lankėmės vietinio laikraščio redakcijoje, kur vyr. redaktorius atskleidė, kaip suskaitmeninimas paveikė jų laikraštį. Nuvykę į perdirbimo centrą sužinojome, kokios technologijos naudojamos tvarkant tekstilės atliekas, kaip prisidedama kuriant švaresnę aplinką. Projekto dalyviai galėjo patys pabandyti prikelti nenaudojamus drabužius naujam gyvenimui – pasiuvo iš jų naujus daiktus. Kalbėjome apie tvarią madą ir pakartotinį vartojimą, tai ateityje turėtų tapti atsakingesnio vartojimo pagrindu. Projekto dalyviai lankėsi vietinėse naudotų drabužių parduotuvėse ieškodami pigių ir madingų aprangos derinukų. Vėliau savo mintis, nuotraukas ir atradimus pristatė sukurtose pateiktyse.

Vizito metu turėjome puikią galimybę susipažinti su Suomijos sostine – Helsinkiu. Aplankėme Helsinkio katedrą, Nacionalinę biblioteką. Lankydamiesi Ateneum muziejuje grožėjomės klasikinio meno kolekcijomis, o Kiasma muziejuje aplankėme modernaus meno ekspozicijas.

Ši savaitė buvo pilna gerų įspūdžių, naujų pažinčių ir smagių akimirkų.

Mokinių atsiliepimai:

Man patiko išbandyti savo anglų kalbos įgūdžius ir juos patobulinti. (Katarina)
Buvo smagu susipažinti su Suomių kultūra ir jų tradicijomis. Labai šilti žmonės. (Lukas)
Ši savaitė buvo įsimintina. Geriausias šių mokslo metų įvykis. (Emilija)
Tai buvo įsimintinos dienos. Buvo įdomu perprasti žmonių temperamentą. (Anastasija)

 

Projekto koordinatorės
Inga Stankevičienė ir
Justina Zacharevič

Paskutinis atnaujinimas 2020 3 vasario – Nemenčinės Gedimino gimnazija