Radijo būrelio nariai kuria mažąjį mokomąjį „CanSat“ palydovą

Vasario pradžioje Nemenčinės Gedimino gimnazijos radijo būrelio penkių narių komanda:  Rokas Rinkevičius (LY4RO), Julius Lingė (LY4JUL), Domantas Ruželė (LY3YST), Danielius Tumėnas ir Julius Lukonas, – kartu su komandos vadove fizikos mokytoja Loreta Tarvydiene ir fzikos mokytoja Jolita Puncevičiene startavo nacionaliniame mažųjų mokomųjų palydovų projekte „CanSat Lietuva“. Organizatoriai komandas sukvietė į „Vilnius Tech“ universitetą –  pirmąjį mokomąjį seminarą, kuriame buvo suteiktos visos priemonės, reikalingos palydovo modelio konstravimui. Po seminaro dalyviai apžiūrėjo „Vilnius Tech“ universiteto Elektronikos, Mechanikos ir Transporto inžinerijos fakultetų laboratorijas, sužinojo apie įvairių studijų programų ypatumus ir įsidarbinimo galimybes.

Šį projektą inicijavo Europos kosmoso agentūra, o mūsų šalyje šį konkursą organizavo Inovacijų agentūros „Space Hub LT“ grupė, Lietuvos etnokosmologijos muziejus ir „Vilnius Tech“ universitetas.  Dalyvauti „CanSat Lietuva“ konkurse buvo atrinktos 26 komandos, daugiau nei 120 moksleivių, o laimėjusiai komandai suteikta galimybė atstovauti tarptautiniame renginyje Nyderlanduose „Inžinierius vienai dienai“. Konkurse dalyvauja 13–18 m. moksleiviai iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių.

Mokiniai kelis mėnesius konstruos skardinės dydžio palydovus, skirtus simuliuoti tikrų palydovų skrydį: perkrovas raketoje, ryšio įjungimą ar trumpus ryšio seansus. Savo parengtus projektus komandos bus kviečiamos testuoti balandžio mėnesį nacionalinio konkurso bandomosiose varžybose Molėtų aerodrome, o gegužės mėnesį vyks finalinis etapas.

Linkime išradingumo, kantrybės ir sėkmės mūsų jauniesiems inžinieriams!

Loreta Tarvydienė,
Nemenčinės Gedimino gimnazijos fizikos mokytoja

Paskutinis atnaujinimas 2024 24 kovo – Nemenčinės Gedimino gimnazija