Integruota pamoka „Nuo sėklos iki medžio“

Nemenčinės Gedimino gimnazijos mokiniai kartu su Nemenčinės Konstanto Parčevskio, Paberžės „Verdenės“ gimnazijų mokiniais ir mokytojais dalyvavo integruotoje pamokoje „Nuo sėklos iki medžio”.

Šį rajoninį renginį organizuojant bendradarbiavo Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės regioninio padalinio darbuotojai: Nemenčinės medelyno vadovas Nemenčinės Gedimino gimnazijos absolventas Mindaugas Mankevičius ir padalinio specialistas Nerijus Smaidžiūnas. Mindaugas papasakojo Nemenčinės medelyno istoriją, supažindino mokinius su pagrindiniais miško sodinimo darbais: medžių sėklų rinkimu, jų stratifikavimu, sėja ir sodinukų realizavimo tvarka. Mokiniams  praktiškai buvo parodyta, kaip taisyklingai ir kada reikia sodinti medžius. Apžiūrėję medelyno teritoriją, pamatėme, kaip tvarkingai yra sėjamos medžių sėklos, kaip atrodo vienmečiai, dvimečiai ir jau paaugę pušų ir eglių sodinukai. Medelyno darbuotojai papasakojo apie atliekamus darbus, kurie reikalauja daug jėgų, žinių, kruopštumo ir tikslumo. Ne kiekvienas žmogus gali dirbti vasarą svilinant karščiui arba  esant žvarbiam orui žiemą. Lankymosi medelyne dieną mūsų orai taip pat nelepino, mokiniams teko bristi apsnigtais miško keliukais. Tačiau puikiai pavyko „pasimatuoti“ miškininko profesiją ir pajusti jos subtilybes. Po pamokos medelyne dar aplankėme Skališkių uolą. Tai yra Lietuvos Respublikos  geologinis paminklas, kurį sudaro ola, konglomerato uola ir nuo jos lašantis šaltinis. Šis gamtinis-geologinis objektas turi keturis skirtingus pavadinimus: Skališkių, Liucionių, Šventoji ola ir Verkiančioji ola.

Iš renginio visi mokiniai ir mokytojos Alina Kodikienė, Regina Komar ir Regina Stankevičienė grįžo patenkinti ir sužinoję naujų dalykų.

Alina Kodikienė,
Nemenčinės Gedimino gimnazijos
biologijos mokytoja

Paskutinis atnaujinimas 2023 6 sausio – Nemenčinės Gedimino gimnazija