Dailės pamoka MO muziejuje

Nemenčinės Gedimino gimnazijos IaG klasės mokiniai dalyvavo edukacijoje „Dailės pamoka muziejuje: meno pažinimas“.

Mo muziejuje mokiniams buvo priminta, ką sakė žymieji menininkai. Pavyzdžiui, Fluxus pradininkas J. Beuys yra sakęs, kad kiekvienas žmogus yra menininkas. O frazę, kurią matome ant Šiuolaikinio meno centro Vilniuje sienos – „Kiekvienas yra menininkas, bet tik menininkai tai žino“, – pasakė prancūzų menininkas P. Bismuth. Ar tikrai kiekvienas? Ar viskas yra menas? Žinome, kad K. Malevičiaus „Kvadratas“ yra menas, mėlynos Y. Kleino drobės – menas… Ir ne bet koks, o patekęs į meno istorijos vadovėlius ir keičiantis meno istoriją! Taigi, kas yra meno kūrinys ir kodėl keisčiausi daiktai laikomi menu? Britų menotyrininkas J. Bergeris teigia, kad atvaizdo prasmė keičiasi priklausomai nuo to, ką matome šalia jo arba iškart po jo. Tad remdamiesi šia metodika drauge su MO edukatoriais mokiniai analizavo meno kūrinius, esančius parodoje, vaikščiodami po salę juos aptarė nuolat keldami klausimą „Kodėl tai yra menas?“. Edukacija padėjo suvokti, kaip meno kūriniai galėjo atsirasti ir kokia jų reikšmė šiandieniniame meno pasaulyje.

MO muziejuje mokiniai aplankė parodą „Opartiniai atspindžiai“. Pirmą kartą Lietuvoje pristatomas optinio meno poveikis Lietuvos dailei XX a. 7–8 dešimtmečiais.

Edukaciją organizavo socialinė pedagogė metodininkė ir dailės mokytoja Natalija Kriaučiūnienė ir psichologė Alina Pečuro.

Paskutinis atnaujinimas 2022 22 gruodžio – Nemenčinės Gedimino gimnazija