Respublikinis jaunųjų menininkų floristikos darbų konkursas „DŪZGIAM KALĖDAS SODE!“

Pirmąją žiemos dieną Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose vyko mokinių floristikos darbų konkursas „Dūzgiam Kalėdas sode“. Konkurse Kalėdines puošmenas kūrė V-XII klasių ir profesinių mokyklų mokiniai bei kolegijų studentai iš 11 Lietuvos miestų ir miestelių. Jaunieji menininkai kūrė floristines snaiges ir šventines puokštes, kalėdinius dekoratyvinius rutulius ir žvakides, floristines švenčių kompozicijas ir net kitų metų simbolius – tigrus. Floristikos namų ir konkursinius darbus dalyviai turėjo atlikti pagal labai griežtą reglamentą, t. y., naudoti darbams 50-70 proc. natūralių medžiagų, laikytis nurodyto dydžio ir proporcijų reikalavimų.

Mokinių floristikos darbų konkurse dalyvavo ir Nemenčinės Gedimino  gimnazijos mokinės: 8a kl. mokinė Gabriela Zapolska (atstovavo 5-8 kl. mokinių A grupę)  ir IIaG kl. mokinė Deimantė Šleiniūtė (atstovavo I-IVG kl. mokinių B grupę). Mokines konkursui paruošė technologijų mokytoja Daiva Kurpienė.

Gabrielos atliktas namų darbas buvo stilizuota šieninė snaigė, kurios kompozicija sukurta pagal   lietuvių liaudies ornamentų motyvus. Konkurso metu mergaitė kūrė kalėdinį dekoratyvinį rutulį, kuris buvo papuoštas iš švendrių lapų susuktais ritinėliais, lino galvutėmis. Deimantė kaip namų užduotį pasirinko  žiemos pasakų personažą Sniego karalienę, kuri tartum simbolizavo apšerkšnijusią, speiguotą žiemą. Personažo kūnas buvo pagamintas iš šieno ir dekoruotas vilnotosios notros lapais ir žiedynu. Konkurse Deimantė kūrė kalėdinę žvakidę, kurios pagrindas buvo medžio kamieno dalis. Ji buvo dekoruojama įvairiomis miške rastomis gamtinėmis medžiagomis: kankorėžiais, ąžuolo gilių kepurėlėmis, samanomis, medžių žieve, šakomis ir t.t. Kompoziciją pagyvino iš bičių vaško lakštų pagaminta rankų darbo žvakė.

Gruodžio 3 d. – gruodžio 18 d.  Kairėnuose buvo galima aplankyti parodą, kurioje buvo eksponuojama daugiau kaip 90 floristikos darbų, kuriuos sukūrė 45 jaunieji floristai iš 11 Lietuvos miestų ir miestelių. O gruodžio 19 d.  šventėje VU Botanikos sode Kairėnuose buvo apdovanoti komisijos įvertinti 12 floristinio konkurso „Dūzgiam Kalėdas sode!“ laureatų.

Šventinėje programoje „Floristikos meistriškumo pamoką“ vedė floristė Erika Pratapienė, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro profesijos mokytoja. Susirinkusius pasveikino ir diplomus laureatams įteikė VU Botanikos sodo direktorius dr. Audrius Skridaila.

2021 m. konkurso „Dūzgiam Kalėdas sode!“ laureatais tapo ir Nemenčinės Gedimino gimnazijos mokinės:

I vieta  A grupėje (5-8 kl.) –  8a kl. mokinė Gabriela Zapolska
I vieta B grupėje (I-IVG kl.) – IIaG kl. mokinė Deimantė Šleiniūtė

Sveikiname jaunąsias floristes!

Daugiau informacijos pagal nuorodą: www.botanikos-sodas.vu.lt

Daiva Kurpienė,
Nemenčinės Gedimino  gimnazijos
technologijų mokytoja

Paskutinis atnaujinimas 2021 23 gruodžio – Nemenčinės Gedimino gimnazija