STEAM kelionė į AHHAA mokslo centrą Estijoje

 

Apibendrinant 2022-2023 m. vykdyto mokyklos veiklos tobulinimo projekto ,,Kokybės krepšelis“ rezultatus liko paskutinė suplanuota veikla – STEAM kelionė į AHHAA mokslo centrą. Birželio 21-20 dienomis 35 Nemenčinės Gedimino gimnazijos mokiniai, labiausiai prisidėję prie projekto sėkmės, vadovų komanda ir lydintys mokytojai vyko į Estiją, Taliną, mokslo centrą AHHA.

Pirmąją kelionės dieną atvykome  į Estijos sostinę Taliną – vieną gražiausių  viduramžių miestų Europoje. Šiame mieste yra išlikę nemažai viduramžiais statytų bažnyčių, pirklių rezidencijų, akmenimis grįstų siaurų gatvelių bei kitų nuostabių statinių. Ekskursijos su gidu metu aplankėme Rotušės aikštę ir pagrindinį jos akcentą – vėlyvojo gotikos laikotarpio miesto rotušę, kurios bokšto viršuje puikuojasi miesto simbolis – vėtrungė „Vana Toomas“; Mergelės Marijos katedrą, žinomą kaip Domo katedra. Tai gotikinė bažnyčia, buvusi Talino vyskupų ir aukščiausios hierarchijos dvasininkijos rezidencija; Šv. Olavo bažnyčią – aukščiausius maldos namus visoje Estijoje, kadaise tituluotus ir aukščiausiu pasaulio statiniu; Tompea kalvą – vieną svarbiausių Talino simbolių. Pasigėrėti Talino peizažais galėjome ir nuo ant Tompea kalvos esančių Patkuli ir Kohtuotsa apžvalgos aikštelių. Iš jų atsiveria ne tik miesto senamiestis, bet ir Suomijos įlankos vaizdai. Apžiūrėjome priešais Tompea pilį besipuikuojantį nuostabųjį Aleksandro Nevskio soborą bei kitus žymius miesto pastatus. Mėgavomės vaikščiodami Trumpąja koja ir Ilgąja koja pavadintomis gatvėmis. Vakare, įmerkę basas kojas į gaivinančias jūros bangas, pasigrožėjome saulėlydžiu.Antroji kelionės diena  buvo pilna įspūdžių: vykome į Estijos miestą Tartu, kuriame nuo 2011 metų veikia didžiausias Baltijos šalyse mokslo centras AHHAA. Tai vienas moderniausių muziejų pasaulyje. Vien įėjimas į šias patalpas užgniaužia kvapą ir priverčia prisiminti filmus apie ateitį. Priėjai prie įėjimo vartų,  specialiame aparate nuskenavai savo pirštą ir – durys atidarytos. Sveiki atvykę į Mokslo pasaulį! Čia išbandėme veidrodžių labirintą, Miunhauzeno bokštą, nuotykių liftu nusileidome į žemės gelmes, drąsiausieji pasivažinėjo dviračiu ant lyno, pakabinto kelių metrų aukštyje. Tai visiškai saugu ir leidžia suvokti, ką jaučia cirko akrobatai. Kai galva ssusisuko nuo mokslo išradimų, skubėjome pamatyti Tartu senamiestį.

Kelionės metu mokiniai praplėtė savo akiratį, AHHAA mokslo centre patobulino gamtamokslinę kompetenciją, pasimėgavo puikiais Talino bei Tartu vaizdais ir suprato, kad projekto „Kokybės krepšelis“ metu įgijo daug naudingos  patirties, kuria galės pasidalinti su savo bendramoksliais.

Įspūdžius įamžino Laura Juškauskienė, Nemenčinės Gedimino gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, projekto ,,Kokybės krepšelis“ gimnazijos darbo grupės narė.

Paskutinis atnaujinimas 2023 3 liepos – Nemenčinės Gedimino gimnazija