Mobiliosios mokslinės laboratorijos MoMoLab vizitas

Vasario 9 d. Nemenčinės Gedimino gimnazijoje vyko didelis STEAM renginys, skirtas 7-11 klasių mokiniams. Mobiliosios mokslinės laboratorijos MoMoLab vizito metu apie 200 moksleivių pasinaudojo galimybe apsilankyti unikalioje laboratorijoje ant ratų, mokytis naudojantis modernia moksline įranga, atskleisti savo gebėjimus tyrinėjant aplinką ir gamtą bei sužinoti apie biomechaniką.

Jaunieji gimnazijos tyrėjai galėjo rinktis iš kelių siūlomų teminių užsiėmimų. Mikrobiologijos užsiėmimus vedė konsultantė dr. Alisa Gricajeva. Mokiniai išklausė teorinę dalį apie mikroorganizmus, jų paplitimą, formas, rūšis, mikroskopavo bei identifikavo bakterijas. Tyrinėjo, kas atsitiks mielėms, pamerkus jas ne į vandenį, o į alkoholį.

„Įdomiosios biomechanikos“ dalyje aktų salėje konsultantas Gintaras Jonaitis gimnazistams skaitė paskaitą „Kaip perkelti žmogaus pojūčius į robotuką?“. Svečias pasakojo apie 3D technologijas, kaip yra kuriami robotai, protezai, kaip jie veikia, parodė 3D spausdintuvu sukurtą roboto ranką, rodė mikroschemas, kurias užprogramavus gali dirbti širdis, skraidyti dronas. Kartu su mokslininku gimnazistai diskutavo, ko reikia, kad robotas galėtų atkartoti žmogaus receptorių jautrumą.

Chemijos užsiėmimus vedė konsultantas Marijus Jurkūnas. Chemijos kabinete mokiniai mokėsi titravimo metodo: druskos rūgšties koncentracijos nustatymo, norint neutralizuoti natrio šarmo tirpalą. Vykdė oksidacijos ir redukcijos reakcijas ,,Šviesoforas”, sužinojo apie polimerizaciją.

Šios edukacijos buvo labai naudingos ir teorinėmis žiniomis, ir praktinėmis tiriamosiomis veiklomis. Mokiniai patobulino mikroskopavimo, chemijos laboratorinių darbų atlikimo įgūdžius. Jaunųjų mokslininkų perteiktos šiuolaikinės biologijos, fizikos ir chemijos žinios tikrai didins mokinių motyvaciją atsakingiau mokytis gamtos mokslų ir ateityje, galbūt rinktis šios krypties karjerą.

Renginį organizavo gimnazijos gamtos mokslų mokytojos.

Paskutinis atnaujinimas 2022 19 vasario – Nemenčinės Gedimino gimnazija