Kultūrinė Odisėja: mokytojų nuotykis Kauno teatro pasaulyje

Naujametinė kelionė į Kauną tapo ne tik kultūros ir teatro pasaulio atradimu, bet ir ypatingu miesto šventimo įspūdžiu.

Atvykus miestas buvo apipavidalintas šventine šviesų puošyba, skleidžiančia magišką atmosferą kiekvienoje gatvėje. Šviesos žaismingai puošė istorinius pastatus, atverdamos mums naują, žavų miesto veidą. Tai tapo įdomiu pradžios tašku mūsų kelionei per miestą. Pradėjome savo kelią senamiesčio gatvėmis iki Kauno pilies ir Kauno kunigų seminarijos, kur istorija susipynė su šiuolaikinėmis gyvenimo spalvomis.

Didžiausias kelionės akcentas buvo Kauno dramos teatras. Teatras švytėjo ypatingai, prisidėdamas prie miesto šventinės atmosferos. Mūsų laukė nepaprastas teatro pasaulis. Pasitikęs Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas kartu su teatro administratoriumi Adu Pliopa atskleidė teatro magiją. Jų pasakojimai apie teatro istoriją ir kasdienybę paliko įsimintinus įspūdžius ir praturtino mūsų suvokimą apie teatro pasaulį. Bet tai buvo tik pradžia. Vėliau mus pasitiko galimybė pažvelgti į teatro užkulisius. Tai buvo kaip atskirta pasaulio dalis, kurį apgyvendino kūrybinis chaosas ir organizuotas darbo ritmas. Čia supratome, kiek kūrybos, meilės ir talento reikia sukurti teatro magiją, kurią pamatėme ant scenos.

Apsilankymo teatre viršūnė buvo Friedricho Dürrenmatt dramaturgijos šedevras „Senos damos vizitas“. Tai ne tik pasirodymas, tai buvo gyvenimas ant scenos, kuri praturtino talentingi aktoriai (Jūratė Onaitytė (Kler Cachanasian)  Liubomiras Laucevičius (Ilis)  Egidijus Stancikas (Burmistras)  Dainius Svobonas (Mokytojas)  Albinas Budnikas (Bobis, teisėjas Hoferis). Vaidinimas sujungė mus ne tik su spektaklio siužetu, bet ir su savo pačių refleksijomis apie žmogiškąjį egzistavimą. Friedricho Dürrenmatt dramaturgijos šedevras „Senos damos vizitas“ buvo nepaprastas gyvenimo kvapas ant scenos. Įžengę į šią dramų kupiną erdvę, akimirksniu buvome suglumę ir panardinti į paslaptingą, o kartu ir žiaurią pasaką, kuri suvilioja ir šokiruoja.  Vaidinimo režisūra ir scenos kuravimas buvo kaip dailios tapybos kūrinys, kuriame kiekvienas paveikslėlis turėjo savo siužetą ir prasmę. Aktoriai, lyg meno kūrėjai ant drobės, įkvėpė gyvybę kiekvienam veikėjui, atskleisdami jų vidinius konfliktus ir paslėptus norus. Dürrenmatt kūrinys sugebėjo sujudinti mūsų emocijas, veržti į priekį ir tuo pačiu prašyti sustoti, suteikdamas mums galimybę apmąstyti gyvenimo esmę. Kai aktoriai interpretavo scenas, skambėjo ne tik jų balsai, bet ir perprastų gyvenimo pamokų akordai. Šis vaidinimas buvo ne tik spektaklis, bet ir intelektualus iššūkis, priverčiantis susimąstyti apie žmogaus egzistencijos svarbą ir prasmę. Palikome teatro salę ne tik kupini įspūdžių, bet ir giliau pažinę šio meno šedevro pasirodymą.

Išėjome iš teatro salės praturtėję mintimis apie meną, gyvenimą ir prasmę. Kauno dramos teatro vizitas ne tik praturtino mūsų kultūrinį bagažą, bet ir suartino mus kaip mokytojų kolektyvą, paliko ilgalaikius prisiminimus ir įkvėpimą ateities kultūriniams tyrinėjimams.

Organizavo visuomeninių mokslų metodinė grupė: Renata Kerul, Rita Vainovskaja, Virginija Bučinskienė, Miroslav Petrovskij.

Paskutinis atnaujinimas 2024 8 sausio – Nemenčinės Gedimino gimnazija