Pirmasis mokinių mainų susitikimas Portugalijoje, Lamege

 

2021 metų spalio 17-23 dienomis vyko tarptautinio Erasmus+ projekto „Live Discovering Diversity & Love Inclusion in EU“ pirmasis susitikimas Portugalijoje, Lamego mieste. Mainuose dalyvavo 16 Nemenčinės Gedimino gimnazijos mokinių ir 3 mokytojos.  

Visą savaitę kartu su mokiniais iš Rumunijos, Italijos ir Portugalijos mūsų gimnazistai išmėgino save įvairiose dirbtuvėse. Vyko muzikos, šokių, menų, kalbų, sporto dirbtuvės, moksleiviai stebėjo Portugalijos mokyklos „Colegio de Lamego-1859, Lda.“ pamokas, susipažino su kovų menais „jiu-jitsu“ ir capoeira, dalyvavo jogos užsiėmimuose.  Projektas yra ypatingas tuo, kad jame dalyvauja ir vaikai, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių. Projekto dalyviai lankėsi neįgaliųjų centre „Porto pra vido“, susipažino su veiklomis, skirtomis neįgaliesiems, stebėjo veiklas  kineziterapijos, sensorikos kambariuose, užsiėmimus su šunimis ir arkliais. Mokiniai aplankė Lamego miestą, jo teatrą ir rotušę, botanikos sodą,  paragavo  nacionalinių Portugalijos patiekalų.

Mainų susitikimas turėjo didžiulį poveikį, mokiniai susipažino su Portugalijos kultūra, jaunimo gyvenimo stiliumi. Dalyvavimas visose kultūrinėse, pažintinėse ir sporto veiklose apjungė įvairių gebėjimų ir įvairaus amžiaus vaikus. Praleistas laikas kartu padarė įtaką mokinių elgesiui, supratimui ir mąstymui. Mokiniai patyrė, kad bendravimas, pagarba, kito, kitokio toleravimas yra bendražmogiškos vertybės. Kultūrų skirtumas nėra kliūtis bendrauti, draugauti ir priimti kitą tokį, koks jis yra.

„Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.“

Projekto koordinatorės
Ana Radvilienė
Rosita Medišauskienė

Paskutinis atnaujinimas 2021 16 lapkričio – Nemenčinės Gedimino gimnazija