Virtuali paroda ,,Seniausia lietuviška knyga mano namuose“

Stebina, kokią vertę žmonės suteikia knygoms: saugoja, perduoda iš kartos į kartą, skaito su vaikais ir anūkais savo vaikystės knygas. Ypatingas dėmesys čia atitenka vaikų literatūros kūriniams: būtent jos nuskraidina į vaikystės šalį, kai ši jau toli toli, jos stato tiltą tarp skirtingo amžiaus žmonių, skirtingų tautų ir laikmečių.
Laikotarpiu tarp dviejų Lietuvai svarbių švenčių – nuo vasario 16 d. iki kovo 11 d. Nemenčinės Gedimino gimnazijoje vyksta Lietuvių kalbos dienos. Pirmasis renginys – tai 5-7 klasių mokinių bei jų lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų parengta virtuali paroda ,,Seniausia lietuviška knyga mano namuose”. Į parodos atidarymą bei pristatymą Teams komandoje ,,Lietuvių kalbos dienų renginiai“ susirinko daugiau nei 70 mokinių, buvo pristatytos 28 knygos, kurių jauniausiai buvo vos 18 metų, o seniausiai – 114 metų. Ieškodami seniausios knygos mokiniai ne tik patikrino savo namų knygų lentynas, bet ir bendravo su šeimos nariais, norėdami sužinoti tos knygos istoriją, ruošė pristatymą.
Tarp parodoje pristatytų knygų – Mažosios Lietuvos lietuviškų giesmynų rinkinys,
išleistas 1907 m. Karaliaučiuje, močiutės maldynėlis, išleistas 1909 metais, Vinco Mykolaičio-Putino ,,Altorių šešėly“, išleista 1954 metais, 1957 m. išverstas romanas ,,Dvylika kėdžių“, elementorius ,,Šaltinėlis“,  K. Kubilinsko kūriniai, Pr. Mašioto vertimas ir daug kitų įdomių knygų. Bene unikaliausias leidinys parodoje žanro aspektu – 1936 metų kaimo sodybos vadovas, kurį knygos savininkai panaudojo statydamiesi savo namus jau šiais laikais.

Pasidomėkite, o kokia seniausia lietuviška knyga yra Jūsų namuose?

Parodos įspūdžiais dalinosi Simona Diržinauskaitė ir Jurga Stankevičienė

Paskutinis atnaujinimas 2021 5 kovo – Nemenčinės Gedimino gimnazija